Faktorska struktura pravila u prijateljskim vezama i njihova povezanost s osobinama ličnosti - Bubaš, Goran; Bratko, Denis (2007)
Uspješnost u prijateljskim vezama povezana je s osjećajem psihološke dobrobiti i socijalnom prilagodbom pojedinca. Na kvalitetu odnosa u prijateljskim vezama utječu pravila koja koriste sudionici u interakciji s partnerima u takvoj vezi. U ovom radu prikazano je istraživanje faktorske strukture pravila u prijateljskim vezama. Na temelju literature i prikupljanjem pravila kojih se mlađe odrasle osobe pridržavaju u prijateljskim vezama oblikovan je upitnik za samoprocjenu IR-1 sa 141 tvrdnjom/pravilom, koji je primijenjen na ispitanicima mlađe odrasle dobi (N=501). Faktorskom analizom utvrđeno je pet dimenzija pravila u prijateljskim vezama koje su nazvane dobronamjernost, druželjubivost, prikladnost, samokontrola i usmjerenost na sebe. Navedene dimenzije pravila u prijateljskim vezama uspoređene su s rezultatima istraživanja drugih autora iz područja prijateljskih veza i socijalne kompetencije. Na manjoj podskupini ispitanika (N=114) primijenjen je i NEO PI-R inventar koji mjeri dimenzije ličnosti prema petofaktorskom modelu. Pronađene su mnoge statistički značajne korelacije između dimenzija interpersonalnih pravila, s jedne strane, i dimenzija ličnosti i njihovim facetama, s druge strane, a najviše ih je bilo povezano s ekstraverzijom i ugodnošću.
Projekt MZOS
Projekt MZOS
ENG