Uvjeti i efekti interesa za studij i motivacije za učenje (motivi za izbor studija i motivacijski regulacijski stilovi) kod hrvatskih i njemačkih studenata - Palekčić, Marko; Müller, Florian H. (2004)
U radu su priopćeni rezultati empirijskog istraživanja uvjeta i efekata interesa za studij i motivacije za učenje (motivi za izbor studija i motivacijskli regulativni stilovi) kod hrvatskih i njemačkih studenata. Subjekti (489) istraživanja bili su studenti različitih studijskih grupa Filozofskog fakulteta u Zadru i studenti (261) različitih studijskih grupa na Sveučilištu Bundwswehra u Minhenu. Teorijski okviri istraživanja predstavljaju motivacijska teorija samoodređenja (SDT), autora Decia i Ryana i « Minhenska teorija interesa» autora, Krappa, Schiefelea, Prenzela i model ličnosti (« BIG FIve» , autora Goldberga). Teorijske pretpostavke navedenih teorija posjeduju valjanost i na hrvatskim i na njemačkim sveučilištima. Utvrđene su bitne razlike između dva uzoraka ispitanika kako glede strukture i izraženosti vmotivacije za učenje i interesa za studij, tako i glede osobitog odnosa između uvjeta (motiva izbora studija i opažene okoline za učenje) i mogućih učinaka (izbjegavanje napora, sklonost prekidu studija, zadovoljstvo studijem) interesa za studij i motivacije za učenje. Utvrđene su značajne razlike u izraženosti motivacije za učenje i interesa za studij kod hrvatskih i njemačkih studenata, te obzirom na spol ispitanika te godine studija. Autori situiraju rezultate istraživanja u kontekst kulturološke valjanosti pedagoško-psiholoških teorija interesa i intrinzične motivacije, kao i u širi kontekst mogućnosti poboljšavanja kvalitete visokoškolske nastave na Sveučilištima u Evropi kao zajedničkom kulturalno-pedagoškom okruženju.
Rad je nastao u okviru dva međunarodna projekta: &#8226 ; ; Bedingungen tertiärer Bildungsprozesse im gesellschaftlichen Transformationsprozess. Eine kulturvergleichende Studie (laufend seit 2003). Florian MüellerIin Kooperation mit Prof. Dr. Johann Louw, Department of Psychology, University of Cape Town / Prof. Dr. Marko Palekcic, Universität Zagreb, Kroatien und Dr. Xiao Feng, Tongji Universität Shanghai, Universität für Wissenschaft und Technologie Harbin und Hunan (China) &#8226 ; ; Florian Müller und Marko Paleköiä: Studium und Interesse (Längsschnittstudie, laufend seit 2000), Palekčić
HRV