Diferencijalni istraživački pristup u pedagogiji: dosezi i ograničenja - Palekčić, Marko (Array, 2000)
: U radu se iznose osnovna obilježja diferencijalnog istraživačkog pristupa u pedagogiji. Kritički se analiziraju pretpostavke ovog pristupa - na meta-teorijskoj i na meta-metodološkoj razini Posebno je ukazano na pogreške u interpretaciji rezultata ovog pristupa. Na nekoliko primjera (istraživanje emocija, školskog ozračja, intrinzične motivacije u nastavi ; istraživanje modela "diferencijalna dijagnoza-preskriptivno poučavanje", ATI- istraživanja) ukazano je na ograničenja diferencijalnog pristupa - posebice glede različitih zadaća pedagoške prakse i teorije. Rezultati istraživanja interindividualnih razlika (gdje jedinice ananlize mogu biti pojedinci, ali i ustanove ili grupe (primjerice razredi) ne mogu se bez daljnjeg (specificiraju se posebni uvjeti) prenositi na intraindividualnu razinu. Otuda su tzv. pedagoške implikacije rezultata ovih istraživanja znanstveno neutemeljene. U radu se ukazuje i na razloge široke rasprostranjenosti diferencijalnog pristupa usprkos njegovim očiglednim ograničenjima, kao i na to što dalje treba činiti glede istraživačke prakse u pedagogiji. Osobito je istaknutata važnost odredjivanja jedinica analize primjerenih pedagogijskim fenomenima i gledištima.