Distinktivnost pedagogijskih istraživanja - Palekčić, Marko (2001)
Odgoj i obrazovanje kao predmet istraživanja različitih znanosti implicira pitanje distinktivnosti pedagogijskih istraživanja. Rezultati metateorijske analize rezultata istraživanja edukacijskih znanosti pokazuju da ovi pristupi ne supstituiraju sui gfeneris pedagogijskog gledišta. Pedagogijsko gledište se nalazi s onu stranu gledišta pojedinačnih edukologijskih disciplina. Uzroci nerazvijenosti pedagogijske spoznaje glede odgoja i obrazovanja su višestruki. Osnovne kriterije distinktivnosti pedagogijskih istraživanj auotor vidi u definiranju pedagogijskih teorijskih spoznajnih pitanja, korištenju izvornih pedagogijskih pojmova i kategorija i metodologiji primjerenoj biti pedagoških fenomena. Osnovna pretpostavka za jačanje distinktivnosti pedagogijskih istraživanja leži, prema autoru, ipak u jačanju fundamentalnog teorijskog istraživanja, odnosno u primjerenom relacioniranju pedagogijskih teorijskih, deskriptivnih i pragmatičkih istraživanja.
HRV