Slikarska djela Ivana Krstitelja Rangera na pjevalištu crkve u Lepoglavi (1735.-1737.) - Cvetnić, Sanja (Array, 2006)
Prema rukopisnoj Župnoj spomenici – Liber Memorabilium Parochiae Lepoglavensis ab Anno 1401 usque 1789.um – godine 1737. dovršeno je uređenje pjevališta pavlinske crkve u Lepoglavi sa zidnom slikom Dvadeset i četiri Staraca apokalipse i četiri Bića se klanjaju Janjetu (» supra Stallos pictura posita exhibens 24. Seniores adorantes Agnum Apocalÿ pticum.« ). Ispod nje istovremeno je postavljen nī z slika na ukladama sjedala u pjevalištu (» 1737. / Item eodem mensa [Maÿ ] circa diem 15am Cæ perunt apponi novi Stalli ad Chorum Lepoglavensem, qui duobus fare annis laborabantur, et appositi sunt in Iunio.« ). Prikazuju anakorete, cenobite, monahe i pustinjake prvih stoljeća kršćanstva, zaboravljene ili rijetko prisutne u zapadnoj ikonografiji nakon Velikoga raskola (1054.). Predstavljajući neobične svece tirolski slikar Ivan Krstitelj Ranger (Götzens, Axams 1700. – Lepoglava 1753.) i pavlini slijede poslijetridentski naputak o jasnoći prizora, pa je svaki svetac identificiran potpisom koji mu otkriva identitet. U ukladama uz južni zid nalaze se (redom od vrata): Kristova pobjeda nad Sotoninim napastima (» CHRISTVS DNS« ), sv. Pavao prvi pustinjak (» S. PAULVS p.E.« ), Sv. Jeronim u pustinji (» S. HIERONYMVS), sv. Hilarij iz Gaze (» S. HILARION.« ), sv. Abraham (» S. ABRAHAM.« ), sv. Pafnucij (» S. PAPHNUTIVS.« ), sv. Efrem (» S. EPHRÆ M.« ), sv. Pakomij (» S. PACHOMIVS« ), sv. Epiktet i Astion (» S. EPICTETVS & ASTION. « ), sv. Pavao Simplex ili Jednostavni (» S. PAULVS SIMPLEX.« ), sv. Teodozij iz Rhososa (» S. THEODOSIVS.« ), sv. Mojsije Sketski ili Etiopljanin (» S. MOYSES.« ). S južne strane nī z predvodi Propovijed Ivana Krstitelja u pustinji (» S. JOANNES BAPTISTA.« ), a slijede: sv. Antun opat (» S. ANTONIVS AB.« ), Sv. Augustin u studiju (» S. AUGUSTINVS.« ), sv. Makarij Veliki (» S. MACARIVS.« ), sv. Malko (» S. MALCHVS.« ), sv. Helen (» S. HELENVS.« ), sv. Arsenij Veliki (» S. ARSENIVS.« ), sv. Onufrij (» S. ONUPHRIVS.« ), sv. Barlaam i Jozafat (» S. BARLAAM & JOSAPHAT.« ), sv. Simeon Stilit (» S. SIMEON STALITA.« ), sv. Teodor (» S. THEODORVS.« ), sv. Menas (natpis nečitak). Dva odvojena niza vezana su nad vratima slikom Majke Božje Częsthowske s natpisom i datacijom: » 17. REGINA EREMITARUM ORA PRO NOBIS 37.« , a međusobno su vezani tako da se nižu u sučeljenim parovima, pa su na taj način i analizirani u članku. Usporedbom cjelokupnoga oslika s Dürerovim drvorezom Hvalospjev odabranih (1497.-98.) moguće je razumijeti program lepoglavskoga pjevališta u kojemu se promovira pavlinska duhovnost sažeta u motto reda: Solus cum Deo solo te potvrda kroz odabrani program vlastita identiteta, uloge i prepoznatljivosti u poslijetridentskoj Crkvi. U zahtjevnom i neuobičajenom ikonografskom zadatku pavlin Ranger posiže za likovnom tradicijom i vješto ju koristi. Uz poznavanje tradicije, Rangerova rješenja pustinjačkoga niza – među ostalim – potvrđuju i slikarevu vještinu u korištenju krajolika, slikarske vrste koja se do tada ne pojavljuje u tako zrelim oblicima. Slikarska djela na pjevalištu crkve u Lepoglavi predstavljaju najraskošniju i najsloženiju slikarsku naraciju u kontinentalnoj Hrvatskoj XVIII. stoljeća.