Iz likovne baštine Bosne Srebrene: Gian Antonio Guardi na Petričevcu (Banja Luka) i Francesco Guardi u Kraljevoj Sutjesci - Cvetnić, Sanja (Array, 2006)
U članku su izneseni rezultati istraživanja dviju slika venecijanske škole iz likovne baštine franjevačke provincije Bosne Srebrene: slike Gian Antonia Guardija (Venezia 1699.-1760.) 'Povratak sv. Obitelji iz Hrama i sv. Antun Padovanski' u franjevačkom samostanu Presvetoga Trojstva na Petričevcu (Banja Luka), te Francesca Guardija (Venecija 1712.-1793.) 'Bogorodica s Djetetom i sv. Antunom Padovanskim' u franjevačkom samostanu sv. Ivana Krstitelja u Kraljevoj Sutjesci. Obje je atribuirao Grgo Gamulin. Autorica u članku donosi točan smještaj i ikonografsko čitanje prve, te predlaže kasniju dataciju: u posljednje razdoblje djelatnosti Gian Antonia Guardija. Druga slika, iz Kraljeve Sutjeske, nosi godinu (1775.) i ime fra G(a)rge iz Vareša koji ju je nabavio, a uporedba s crtežima i srodnim djelima sakralne tematike malih dimenzija koja nastaju nakon 1760. godine potvrđuje autorstvo Francesca Guardija. Slike velikana venecijanskoga rokokoa u franjevačkim samostanima u Bosni i Hercegovini - osim svoje iznimne likovne vrijednosti - potvrda su snažnih povijesnih veza s Venecijom koje su stoljećima njegovali franjevci in Bosna othomana.