Historicističke katoličke grobljanske kapele u Osijeku - Damjanović, Dragan (2006)
Kao rezultat složene vjerske i nacionalne slike grada u drugoj polovini 19. stoljeća u Osijeku je podignuto sakralnih objekata kao u malo kojem hrvatskom gradu. Sagrađene su tako dvije sinagoge, pravoslavna kapela Svetog Nikole, evangelička crkva, gradska katolička kapela Snježne Gospe, nova monumentalna župna crkva Svetih Petra i Pavla, najveća neogotička građevina hrvatskog historicizma te tri katoličke grobljanske kapele koje su tema ovoga teksta, kapele: Uznesenja Svetog Križa na donjogradskom groblju (1869.-1870.), Svetog Leopolda na tvrđavskom (novogradskom) groblju (1870. – 1872.) i monumentalne grobnice obitelji Pejačević na groblju u Retfali (1891.). Kapele na novogradskom i donjogradskom groblju međusobno su vrlo slične – obje su jednobrodne građevine pravokutnog tlocrta s tornjem na pročelju. Radi se o kvalitetnim realizacijama arhitekture romantizma, točnije rečeno Rundbogenstila (stila okruglog luka). U povijesti sakralne arhitekture Slavonije one su, uz osječku gornjogradsku sinagogu i đakovačku katedralu, među najranijim historicističkim građevinama. Kapela Uznesenja Svetog Križa je djelo značajnog slavonskog graditelja Vukovarca Felixa Streima, školovanog na bečkoj Politehnici krajem 40 – tih i početkom 50 – tih godina 19. stoljeća. Projektant kapele Svetog Leopolda za sada se ne može ustanoviti, ali se može pretpostaviti da je riječ ili o Streimu ili o lokalnom osječkom graditelju Aloisu Flambachu. Obje su građevine sačuvale kvalitetnu romantičarsku unutrašnju opremu (oltare, zavjetne slike) i obje su oslikane. I grobnici obitelji Pejačevića za sada se ne može ustanoviti projektant, sačuvan je tek podatak da je izvedena od domaćeg graditelja Gaspara (Kaspara) Klemma. Riječ je o građevini centralnog, eliptičnog, tlocrta s kupolom, pokrivenom mansardnim krovom. Sagrađena je u neobaroknom stilu rijetko upotrebljivanom u sakralnoj arhitekturi toga razdoblja. Zidovi u unutrašnjosti prekriveni su štukaturama. Kvalitetne ograde od kovanog željeza postavljene su na prozore kapele te oko ulaza u grobnicu u unutrašnjosti. Kako se objekt više ne koristi nalazi se u vrlo lošem stanju.
Projekt MZOS
HRV