Utjecaj leksičke granice na izgovor glasnika u artikulacijskom zglobu promatran elektropalatografski - Horga, Damir; Liker, Marko (2006)
Razumijevanje mehanizama govorne proizvodnje traži odgovor na pitanje o odnosu između reprezentacijske, mentalne razine i realizacijske, fizičke razine govora. Pretpostavlja se da se apstraktne, diskretne i invarijantne jedinice jezične razine realiziraju kao kontinuirani, promjenljivi i prepokrivajući pokreti govornih organa i akustičkih uzoraka. U radu se razmatra utjecaj viših konceptualno-lingvističkih razina na izgovornu realizaciju, i to na primjeru utjecaja mjesta leksičke granice na realizaciju glasnika u fonetskom zglobu. Naime, postavilo se pitanje kako se ostvaruje suglasnik u dva jednaka fonetska odsječka VKV ako se leksička granica nalazi ispred (V#KV) ili iza (VK#V) suglasnika. Odgovor je tražen elektropalatografski tako da su promatrani suglasnici /t/ i /k/ u navedenim položajima u po pet rečenica, koje je jedan izvorni govornik hrvatskog izgovorio svaku po 10 puta. Tražena je razlika u sljedećim elektropalatografskim koeficijentima: trajanju, nadzubnom i mekonepčanom dodiru, težištu i težini dodira. Rezultati su pokazali da različit položaj leksičke granice u artikulacijskom zglobu različito utječe na izgovor promatranih suglasnika.
Projekt MZOS
HRV