Je li Janus Pannonius (1434-1472.) rodom iz Komarnice u Podravini. Novi pogledi na povijest njegove obitelji i podrijetlo - Petrić, Hrvoje (2007)
Ovaj tekst predstavlja drugačije gledanje na porijeklo humanista iz srednjovjekovne Slavonije (današnje sjeverozapadne Hrvatske). U sklopu toga autor pokušava dati prilog razjašnjavanju porijekla znamenitog humanista, pjesnika, bana i biskupa Janusa Pannoniusa uz pretpostavku da je on bio iz Komarnice u Podravini. U tekstu su obrađeni Mihael Vitez i Ivan Vitezić, za koju se pretpostavlja da su bili braća Janusa Pannoniusa. U tekstu se za Janusa Pannoniusa predlaže uz hrvatsko ime - Ivan Vitez Komarnički. U svakom slučaju Janus Pannonius je, neovisno o svom podrijetlu, značajna osoba koja povezuje hrvatsku i mađarsku kulturu i povijest. On je izazov za buduća interkulturna hrvatsko-mađarska istraživanja.
Projekt MZOS
HRV