Vukovarski graditelj Fran Funtak i počeci upotrebe armiranog betona u gradnji mostova u Hrvatskoj - Damjanović, Dragan (2007)
Članak obrađuje mostograditeljski opus vukovarskog inženjera Frana Funtaka. U periodu od 1903. do 1935. ovaj je arhitekt realizirao više od 60, što većih, što manjih mostova. Među prvima u Hrvatskoj počeo je u svim svojim gradnjama, pa tako i u podizanju mostova, koristiti armirani beton. Njegovi mostovi nisu puke inženjerske konstrukcije već sadrže jasne elemente stilova koji su tada dominirali u arhitekturi - ponajprije secesije te art-decoa. Po veličini i kvaliteti arhitekture ističu se osobito mostovi podignuti na kanalu Voćinska-Drava 1911-1913., te most preko Velikog Struga na cesti Novska - Jasenovac iz 1915-1916. koji je svojom ukupnom širinom otvora od 100 metara bio dugo vrijeme najveći armirani most u Hrvatskoj.
Projekt MZOS
HRV