Vrijednosti kao prediktori stavova i ponašanja: postoji li utjecaj redoslijeda mjerenja? - Ferić, Ivana; Kamenov, Željka (2007)
Nalazi nekih novijih istraživanja upozorili su na mogućnost da vrijednosni sustav pojedinca nije potpuno stabilan, već da u velikoj mjeri ovisi o situacijskom kontekstu. Cilj ovoga rada bio je ispitati jesu li vrijednosti mjerene pod utjecajem određenoga konteksta bolji prediktor stavova nego vrijednosti mjerene na "klasičan način" (bez utjecaja konteksta). Istraživanje je organizirano prema kvazieksperimentalnom nacrtu, s četiri tretmanske i četiri usporedne skupine. U prvome dijelu ispitivanja na svim skupinama ispitanika primijenjen je samo Schwartzov upitnik vrijednosti, kako bi se odmjerili vrijednosni prioriteti ispitanika prije bilo kakve intervencije. U tretmanskim je skupinama prije drugoga mjerenja vrijednosti primijenjen po jedan od upitnika stavova i ponašanja odabranih za stvaranje specifičnoga konteksta, dok su u usporednim skupinama isti upitnici primijenjeni nakon mjerenja vrijednosti. Rezultati su pokazali da je, pod utjecajem konteksta, došlo do određenoga povećanja procjena važnosti pojedinih specifičnih vrijednosti. Te se promjene nisu odrazile na višim razinama vrijednosne strukture, odnosno nisu dovele do promjena u hijerarhijskom poretku vrijednosnih tipova, ali jesu – u dva slučaja – dovele do povećanja prognostičke snage vrijednosti i bolje povezanosti odmjerenih vrijednosti sa stavovima i ponašanjem.
Projekt MZOS
Projekt MZOS
HRV