Vukovoj kao sveti prostor - Belaj, Marijana (Array, 2006)
Najnovija proučavanja pokazala su da je vrh s crkvicom sv. Vuka/Wolfganga bio jedna od ključnih točaka starohrvatskoga, još poganskoga prostora oko Ivanca. Crkvica, izgrađena na tome mjestu, postala je u srednjem vijeku mjestom hodočašćenja. Zaključuje se da je godine 1672. Marija Magdalena grofi ca Drašković († 1719.) dala postaviti niz pilova od dvorca Klenovnik do crkvice sv. Vuka kao 175 postaja puta svete krunice, vjerojatno po uzoru na Mariazell. Učinila je to godinu dana nakon što je njezin otac grof Franjo Nádasdy smaknut kao sudionik urote zrinsko-frankopanske, pa se taj niz može smatrati prvim javnim, ali zakodiranim spomenikom žrtvama urote. Hodočasnički put svete krunice stradao je u jozefi nsko doba, a potkraj 20. st. oživljava kao korizmeni križni put.