17. stoljeće - prekretnica u razvoju moderne znanosti - Hebrang Grgić, Ivana (Array, 2007)
U radu je prikazan nastanak moderne znanosti i znanstvene komunikacije u 17. stoljeću. Izneseni su stavovi filozofa novovjekovne filozofije - Renéa Descartesa i Françisa Bacona. Potreba za znanstvenom komunikacijom rezultirala je stvaranjem znanstvenih udruga i izlaženjem prvih znanstvenih časopisa - Journal des Sçavans i Philosophical Transactions. Opisani su počeci zaštite intelektualnog vlasništva u Europskim zemljama kao i razvoj knjižnica i knjižničarske struke u 17. stoljeću kao važnog elementa u prijenosu znanja.