Obrazovanje - osnovno ljudsko pravo - Maleš, Dubravka (2002)
U radu je problematizirano pitanje obrazovanja kao temeljnog ljudskog prava. Iako je pravo na obrazovanje definirano u mnogim međunarodnim i nacionalnim instrumentima, stanje u svijetu nije zadovoljavajuće. Da bi se ubrazale promjene prema dostupnosti obrazovanja svim slojevima društva, posebice djeci, posljednjih je desetak godina održano više važnih međunarodnih skupova čija je svrha bila razvijanje strategije osiguranja i zaštite prava na obrazovanje. Pritom je općeprihvaćen stav da pravo na obrazovanje ne znači samo pravo na polaženje škole, već i kvalitetu dobivenog obrazovanja, jer samo kvalitetan odgoj i obrazovanje mogu pridonijeti potpunom razvoju ličnosti. Stoga sva razmišljanja o potrebnim promjenama u obrazovanju moraju imati zajednička polazišta - poštivanje djetetovih prava i kvalitetno obrazovanje.
HRV