"Rečenični uzorak" u praškom funkcionalizmu - Vuković, Petar (2007)
Pojam "rečenični uzorak" u praškom se funkcionalizmu odnosi na apstraktne sintaktičke modele prema kojima se u nekom jeziku oblikuju konkretne rečenice. Nakon što ga je u jezikoslovlje uveo Vilém Mathesius, taj je pojam postao središnji u dvorazinskoj valencijskoj sintaksi, sintaktičkoj teoriji i metodologiji razvijenoj u drugoj polovici 20. st. u krugu lingvista okupljenih oko Františeka Daneša. U članku se operacionalizacija "rečeničnog uzorka" u sintaktičkim opisima češkoga povezuje s postupnim ispunjenjem Mathesiusova načela jezičnoga opisa "od funkcije prema formi", koje je u znatnoj mjeri obilježilo praški funkcionalizam, Ujedno se ističu prednosti i nedostaci sintaktičke koncepcije koja se na ovim polazištim razvila.
Projekt MZOS
HRV