Globalna dimenzija v izobraževanju otrok s posebnimi potrebami na Hrvaškem - Sekulić-Majurec, Ankica (Array, 2007)
Prispevek govori o šolanju otrok s posebnimi potrebami na Hrvaškem. Poudarja, da veljavna hrvaška zakonodaja o vzgoji in izobraževanju teh otrok sledi sodobnim spoznanjem s tega področja v svetu in pozitivnim izkustvom prakse v svetu ter da se pri uvajanju zakonov in predpisov pojavljajo številne težave. Pojasnjuje tudi nekatere posebnosti šolanja učencev s posebnimi potrebami na Hrvaškem. Za uspešno izvajanje integracije v šolstvu na Hrvaškem še vedno niso izpolnjeni osnovni pogoji: strokovno usposobljeni učitelji, odstranjevanje arhitekturnih ovir, primerni učbeniki in učna sredstva ter pripomočki, sistematično delo za oblikovanje pozitivnega odnosa do integracije pri vseh učenicih, udeležencih (samo zaradi neprilagojenosti rednih šol potrebam in posebnostim otrok) se dosledno razume kot dodatni izvor segregacije oseb s težavami v razvoju v družbi in predstavlja prakso, ki jo je treba prekiniti.