Ime Modruš i njegovo značenje u prošlosti i sadašnjosti - Holjevac, Željko (Array, 2007)
U radu se obrađuje frekventnost uporabe i varijabilnost značenja modruškog imena od srednjega vijeka do 1969. godine. Nekoć župa, vlastelinstvo i tvrdi (biskupski) grad, Modruš je uslijed osmanskih provala postao "razvalina i mjestance" u Ogulinskoj pukovniji, no ime mu se zadržalo u javnoj uporabi nazivu Modruško-riječke županije, Velike župe Modruš za vrijeme Drugoga svjetskog rata i, najduže, kao dio imena Senjske i modruške ili krbavske biskupije, ukinute 1969. godine.