Marko Lauro Ruić (1736 – 1808) kao sakupljač i obrađivač diplomatičke građe - Matijević Sokol, Mirjana (Array, 2006)
Marko Lauro Ruić (1736-1808), paški notar i kotarski sudac, ninski kancelar i plemić prikupio je i obradio diplomaticke dokumente koji se ticu Paga i Nina. Isprave je u integralnom obliku uvrstio u historiografsko djelo o prošlosti Paga, a sastavio je i Paški diplomatarij. Pripisuje mu se rukopis poznat pod nazivom Privileggi della Magnifica Comunita di Nona. Taj je diplomatarij sastavljen vjerojatno za interes novih ninskih plemica u trenutku ulaska austrijske vlasti u Nin.