Srednji i rani gornji paleolitik u Hrvatskoj - Karavanić, Ivor (Array, 2008)
Članak donosi pregled glavnih nalazišta, interpretacija i spoznaja u proučavanju srednjeg i ranog gornjeg paleolitika Hrvatske. Posebna je pozornost posvećena rezultatima novijih istraživanja i novijim interpretacijama ranijih istraživanja, bitnim za rekonstrukciju ponašanja i prilagodbe neandertalaca, njihova nestanka te pojave ranih suvremenih Europljana. Neandertalci su se podjednako dobro prilagođavali različitom okolišu u kontinentalnoj (sjeverozapadnoj) i mediteranskoj (Dalmacija). Arheološki nalazi s područja sjeverozapadne Hrvatske (špilja Vindija) upućuju na prijelaz srednjega u gornji paleolitik, povezanost neandertalaca s inicijalnim gornjim paleolitikom i možda moguće susrete neandertalaca i ranh modernih ljudi. S druge strane, između kasnog srednjeg paleolitika (Mujina pećina) i ranog gornjeg paleolitika (Šandalja II) istočnog jadranskog podrućja postoji vremenska praznina veća od 10000 godina uz vidnu razliku u načinu proizvodnje i tipologiji alatki. Tijekom posljednjih petnaestak godina spoznaje o paleolitiku Hrvatske znatno su dopunjene i promijenjene kao rezultat istraživanja više nalazišta uporabom suvremenih metoda, ali i provedbom detaljnijih analiza ranije iskopanog materijala.