Demokracija kao temeljna odgojna vrijednost - Maleš, Dubravka; Stričević Ivanka (2007)
Danas se puno govori o demokratskom društvu, o važnosti demokratskih odnosa, o demokratskom okruženju, demokratskom odgoju..., ali je malo onih koji razumiju što se konkretno pod tim podrazumijeva i kakvi se zahtjevi nameću pojedincu kao građaninu. Značajniji pomaci u uspostavljanju demokracije u društvu učinjeni su tijekom XX. stoljeća kada su na međunarodnom planu uloženi značajni napori ka zaštiti temeljnih ljudskih prava i sloboda kao pretpostavci i uvjetu za razvoj društva mira i demokracije. O razvijenosti demokracije u društvu ovisi kvaliteta života pojedinca i čitave društvene zajednice. U suvremenom svijetu demokracija je postala ideal društvenih odnosa te predstavlja temeljnu društvenu vrijednost. Demokracija nije gotovo, postignuto stanje, već proces u kojem se teži postizanju tog ideala. A da bi se taj ideal postigao, potrebno je djecu i mlade odgajati i obrazovati da budu odgovorni članovi društva te kod njih razvijati sustav vrijednosti koji će im omogućiti izgradnju demokratskog društva.
Projekt MZOS
HRV