Nebo i nebeska tijela u hrvatskoj i ruskoj frazeologiji - Hrnjak, Anita (Array, 2008)
Nebo i nebeska tijela zauzimaju u naivnoj slici svijeta važno mjesto, pa su u značajnoj mjeri zastupljeni i u frazeologiji kao sastavnice frazema. U hrvatskim i ruskim frazemima nebo je najčešće zastupljeno u svom simboličkom značenju kao sfera božanskog i savršenog i stoga često u opoziciji sa zemaljskim. Od nebeskih tijela kao frazeološke komponente produktivni su prije svega Sunce, Mjesec, zvijezde, ali i manje poznata nebeska tijela i fenomeni Takvi frazemi pokazuju tendenciju uključivanja znanstvenog elementa u naivnu sliku svijeta i potvrđuju činjenicu da u posljednje vrijeme u frazeologiji svoje mjesto nalaze i neke dotad čovjeku daleke i nerazumljive pojave.