Za stav, za stil! ili O avangardnom izričaju Karela Teigea - Ivanković, Katica, bohemistica (Array, 2007)
Jedna od specifičnosti avangardnog umjetničkog djelovanje jest nastanak nezaobilaznoga korpusa manifestno-programatskih tekstova. U češkoj književnoj avangardi jedan od najuspješnijih tvoraca takvoga korpusa bio je Karel Teige, koji nije na drugi način bio književno plodan. Stoga je sporno određenje njegove uloge u češkoj avangardi: je li bio teoretičar, ideolog, organizator književnog života ili svojevrstan književni tvorac. U ovom se članku u njegovim tekstovima nastoje se prepoznati neka temeljna obilježja avangardnoga književnog izričaja, koja i eksplicitno u nekim svojim tekstovima zagovara. Najviše se pozornosti poklanja njegovu zagovaranju kreiranja intermedijalnih likovno-književnih izričaja, kojima u montažnoj tehnici i konstruktivističkom oblikovanju teksta postiže simultanizam njegove percepcije i obogaćenje mogućnosti očitovanja svijeta književnoga djela.