Glas "r" u hrvatskome, njemačkome i engleskome jeziku - Ščukanec, Aleksandra (Array, 2008)
Ovaj se rad bavi glasovima koji se prepoznaju kao glas r, odnosno skupinom glasova koji se nazivaju kao drhtajni ili rofoni glasovi. Uspoređuje drhtajnike u tri jezika koji imaju glas r -- u hrvatskome, njemačkome i engleskome jeziku, i to njihova standardna, ali i dijalektalna ostvarenja. Pokazuje se da sličnosti i razlike u opisima drhtajnih glasova u promatrana tri jezika nije uvijek lako uočiti zbog različitih tradicija, ali i naziva. U sva se tri jezična sustava glas r pojavljuje kao dotačnik, ali ni u jednome od ta tri standardna jezika to nije prototipni izgovor, nego izgovorna inačica. U njemačkome i hrvatskome jeziku pojavljuje se i kao treptajnik, ali su oni vrlo različiti jer ih tvore drugi organi na različitim mjestima. U njemačkome se pretežno pojavljuje resični (uvularni) r, dok hrvatski jezik poznaje samo vršno-nadzubni r. Resični njemački r, jedna od vrlo čestih izgovornih varijanata, može se pronaći i u engleskome, osobito u škotskim govorima, dok se u hrvatskome resični r smatra govornim poremećajem.