Iz života i djela Mavra Špicera (1862.-1936) - Piškorec, Velimir (2007)
U radu se prikazuju život i djelovanje hrvatskoga publicista, antologičara i prevoditelja Mavra Špicera (1862.-1936.), čiji opus obuhvaća književne tekstove, književne prijevode, antologije hrvatske književnosti na njemačkom i esperantu, brojne kulturnopovijesne i književnopovijesne rasprave te udžbenik esperanta i mađarsko-hrvatske odnosno hrvatsko-mađarske rječnike. U radu se opisuju i analiziraju Špicerove monografije i rječnici, a posebna pozornost posvećena je njegovoj djelatnosti u početnom razdoblju esperantskog pokreta u Hrvatskoj prije Prvog svjetskog rata kao i njegovom glotodidaktičkom i prevoditeljskom esperantskom opusu.
Projekt MZOS
HRV