U obranu dekadencije. Češka književna previranja na kraju 19. stoljeća - Ivanković, Katica, bohemistica (Array, 2002)
Članak se bavi pravcem dekadencija u sklopu češke moderne kraja 19. stoljeća i nastoji rekonstruirati njegova obilježja iz tekstova onoga vremena. Teksotvi su apologetski i nastoje negativne konotacije termina dekadencija obratiti u pozitivne te odrediti novi književni i uopće umjetnički senzibilitet koji taj pravac sa sobom nosi. U tom kontekstu operira se i s pojmovima simbolizam i sintetizam.