Razvoj izražavanja identiteta u blizanačkome govoru - Josipović Smojver, Višnja (Array, 2007)
Ovaj rad na prikupljenoj govornoj građi para jednojajčanih blizanki ontogenetski promatra izražavanje identiteta od najranijega razdoblja do završetka predškolske dobi. Utvrđuju se četiri faze u jezičnome razvoju dviju blizankinja, izvornih govornica hrvatskoga jezika. U prvoj se fazi vlastiti identitet dožvljava (i) kao dio identiteta blizanačkoga para (Emanina). U drugoj se fazi osobni identiteti izdvajaju iz para, tj. pojavljuju se imena kao osobni identiteti (Ema i Nina). U trećoj se fazi pojavljuju osobne zamjenice jezično odražavajući pojavu pojedinačnih identiteta (ja). U četvrtoj su fazi ispitanice posve ovladale izražavanjem identiteta na jezičnoj razini. No ima pokazatelja da na razini poimanja identiteta još nisu posve u skladu s oočekivanjima jezika odraslih. Promatrane ispitanice, iako jednojajčane, pokazuju male razlike u jezičnome razvoju, općenito i u odnosu na izražavanje identiteta, pa se može smatrati da i ovaj rad podupire tvrdnju da su društveni utjecaji na jezik blizanaca važniji od bioloških.