Govor zvižduka silbo gomero - Kovačić, Vinko (2007)
U radu se opisuje poseban način komunikacije, govor zvižduka silbo gomero, koji se koristi unutrašnjosti otoka Gomera, u arhipelagu Kanarskih otoka. Oni koji se koriste tim oblikom govora realiziraju riječi španjolskog jezika sustavom zvižduka, premda dakako inače koriste govor glasom. Govor zvižduka nastao je u tom području još u predšpanjolsko vrijeme radi omogućavanja prijenosa poruka na veće udaljenosti, a kasnije su ga prihvatili hispanofoni stanovnici. Razni oblici govora zvižduka razvili su se za druge jezike i u drugim krajevima svijeta, pa tako postoje govori zvižduka koji transponiraju formante (za netonske jezike) i oni koji transponiraju ton (za tonske jezike). U silbo gomero vokali se očituju kao duži zvižduci, a nagli prekidi među njima predstavljaju konsonante. Budući da zvižduci nemaju toliku izražajnu raznolikost kao govor glasom, dobiva se ograničeni fonemski sustav s dva temeljna vokala i četiri konsonanta, ali poruka se usprkos tome uspijeva razumijeti.
Projekt MZOS
HRV