Časopis za povijest Zapadne Hrvatske (gl. ur. Vesna Munić, godina I., svezak 1., Rijeka, 2006., str. 1-254) - Galović, Tomislav (Array, 2007)
U mjesecu studenome 2006. godine tiskan je prvi svezak jednoga novog hrvatskog povijesnog časopisa nazvanog jednostavno: Časopis za povijest Zapadne Hrvatske (ČPZH). Izdavač Časopisa je Odsjek za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, a u ime izdavača potpisuje se dekan Fakulteta Elvio Baccarini. Urednički kolegij Časopisa čine Maja Ćutić-Gorup, Darko Dukovski, Bože Mimica, Vesna Munić i Franjo Šanjek, a u Međunarodni urednički kolegij uključeni su Darko Darovec sa Sveučilišta u Kopru, Gherardo Ortalli sa Sveučilišta u Veneciji i Ludwig Steindorff sa Sveučilišta u Kielu. Od ostalih podataka iz impresuma navedimo da je lekturu obavila Sanja Holjevac, a korekturu Ozren Kosanović i Andrea Roknić. Sažetke na strane jezike prevele su Maja Ćutić-Gorup (njemački), Tihomira Mršić (talijanski) i Bojana Trp (engleski). Časopis je grafički uredio Darinko Munić, a pripremljen je i tiskan kod riječkog izdavača Liber d.o.o. u (relativno maloj) nakladi od 250 primjeraka. Također se navodi da je klasifikacija znanstvenih članaka (UDK) učinjena u Knjižnici Filozofskog fakulteta u Rijeci. Spomenimo i to da je objavljivanje Časopisa za povijest Zapadne Hrvatske omogućeno financijskom potporom Upravnog odjela za školstvo i društvene djelatnosti Primorsko-goranske županije, Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci i u suradnji s Povijesnim društvom u Rijeci (koje je pojedina rješenja iz svoga časopisa Rijeka ustupilo ČPZH). Časopis je podijeljen na nekoliko rubrika/poglavlja: Uvodne riječi, Članci, Ocjene i prikazi, Bilješke, Izvješće, In memoriam – na sveukupno 254 stranice, formata 17 x 24 cm u mekom uvezu. Prvi svezak prvog godišta ovoga novopokrenutog časopisa posvećen je akademiku Petru Strčiću.