Dijalozi o problemima pitome drugosti: Stanko Lasić, Erazmo Rotterdamski i europski studiji - Rafolt, Leo (Array, 2007)
U tekstu se razmatra nekoliko eseja o Europi koje je Stanko Lasić pisao za različite prigode, ponajprije u formi javnih predavanja. Problemi kao što su kozmopolitizam, ekumenizam, eurocentrizam, « nova Europa» , tranzicijska stvarnost i sl. – a koji čine tematsku jezgru mnogih Lasićevih javnih istupa – analiziraju se u kontekstu jedne od njegovih najpoznatijih književnoznanstvenih studija, posvećene različitim viđenjima paneuropske intelektualne figure Erazma Rotterdamskog.