Bizantska škrinjica u Arheološkom muzeju Istre u Puli - Milinović, Dino (Array, 2005)
Škrinjica od kosti u Arheološkom muzeju Istre u Puli do danas je ostala relativno nepoznata široj javnosti, uprkos činjenici da je riječ o vrijednoj i jedinstvenoj umjetnini u zbirkama i muzejima Hrvatske. Ona pripada skupini relativno brojnih predmeta od bjelokosti i/ili kosti koji su najvećim dijelom serijski proizvod radionica, vjerojatno u Konstantinopolu, u 10. stoljeću. Ukrašeni antičkim motivima i temama, ti predmeti ujedno predstavljaju dokaz antikizirajuće mode koja uzima maha u bizantskom visokom društvu u vrijeme tzv. "makedonske renesanse".