Urbana nelagoda - Nemec, Krešimir (Array, 2008)
U tekstu se analizira nova urbana topografija u književnosti hrvatske moderne. Kao predložak za analizu poslužila je novela "Veliki grad" Milutina Cihlara Nehajeva u kojoj se grad promatra u svjetlu subjektivnog doživljaja pa je pozornost pripovjedača usmjerena na psihičke i fizičke reakcije junaka na podržaje iz urbane sredine. Grad je kod Nehajeva prostor u kojem se pojedinac osjeća egtzistencijalno ugroženim. Uznemirenost urbanim prostorom tumači se u tekstu u duhu Freudova simptoma "nelagode".