Društvenopovijesna uvjetovanost razdoblja početne demografske tranzicije u Hrvatskoj i Slavoniji - Anušić, Nikola (Array, 2007)
Članak analizira pojedine elemente gospodarsko-socijalnih struktura, etape demografske tranzicije te procese koji ih međusobno povezuju.