Pisani izvori u službi arheološkog istraživanja. Scripta et effossiones: nastava - Kuntić-Makvić, Bruna (2008)
Koncepcija, struktura, ciljevi i sadržaj nastave predmeta "Pisani izvori u službi arheološkog istraživanja". Autorica je bila nositelj toga predmeta na poslijediplomskome studiju arheologije od akad. g. 1992/3. do akad. g. 2001/02. Donosi pregled literarnih izvora koji su korisni za arheološka istraživanja - prema količini i vrsti podataka, prema starosti. Izdvaja podatke koji se izravno odnose na hrvatski povijesni prostor. Metodološki naputci. Način referiranja i strukturiranje bibliografskih jedinica za pisce i priređivače izdanja. Struktura izdanja, prijevodi, vrste komentara. Izdanja pojedinih izvora, nizovi, zbirke izvadaka. Podaci iz djela hrvatskih autra latinista. Odabrani primjeri. A brief overwiew of the concept, structure, objectives and content of the curriculum of the course "Written Sources in the Service of Archaological Research" is presented. The author conducted this course in the Archaeology Graduate Study Program from the 199273 academic year to the 2001/2 academic year. Aslo covered is an overview of the literary sources which are useful to archaeological research based on both the quantity and types of data and their age. Information directly pertaining to the Croatian historical territory is highlighted. Methodological instructions. Quoting methods and structure of bibliographic units for writers and editors. Structure of publications, translations, commentary types. Editions of individual sources, series, abstract collections. Information from the works of Croatian Latinist authors. Select exemples.
Projekt MZOS
HRV-ENG