Dvije ilirske Turske: Imagološki pogled na Novine i Danicu od 1835. do 1839. godine - Dukić, Davor (Array, 2006)
U radu se analiziraju razlike u prikazu Osmanskog Carstva u Ilirskim narodnim novinama i Danici ilirskoj u prvih pet godina njihova izlaženja. To je vrijeme vlasti sultana Mahmuda II., koji je nastojao modernizirati Tursku prema europoskom uzoru. O tome se razmjerno opširno i vrlo afirmativno piše u Novinama, u člancima preuzetima iz stranog, mahom njemačkog i austrijskog tiska. S druge strane, u Danici prevladavaju starije negativne predodžbe o Osmanskom Carstvu i Turcima, a fokus je u većoj mjeri usmjeren na osmanske zapadnobalkanske prostore nego na maloazijsku jezgru Carstva. Uočava se, dakle, bitna diskrepancija u opisu istog objekta u dvjema publikacijama jednog uredništva.