Od logike dominacije prema etici brižnosti - konceptualna utemeljenja ekofeminizma - Galić, Branka; Geiger, Marija (2007)
U tekstu se iznosi temeljna struktura opresije žena i degradacije prirode iz ekofeminističke perspektive. Ključne teorijske karakteristike ove degradacije utvrdila je Karen Warren pomoću konceptualnog okvira opresivne logike dominacije koji se očituje u vrijednosnom hijerarhijskom mišljenju, opozicijskim vrijednosnim dualizmima, neopravdanoj « ; moći‐ nad» ; te sustavnim društvenim prednostima nadređene grupe. Logika dominacije svodi se na opravdavanje nepravedne subordinacije te dijeli svijet u dvokraku hijerarhiju, utemeljenu u svim oblicima ‐ « ; izmima» ; dominacije. Konceptualni okviri koji se koriste za opravdavanje rasizma, seksizma i pogrešno tretiranje prirode međusobno su isprepleteni i međusobno se pojačavaju. Logika dominacije postaje onda eksplanatorni temelj za opresivna, ponašanja i institucije opresije. Ta logika potiče objašnjavajuće elemente kritike ekofeminizma koja usuglašuje sve ekofeminističke pristupe u pogledu ukidanja takve logike. Budući da su fundamentalna uvjerenja, vrijednosti, stavovi i pretpostavke (konceptualni okvir) patrijarhata dali zamaha usponu vrijednosti mišljenja, ponašanja i institucija koji razaraju okoliš, ljude, osobito žene i planet, on je postao socijalno i ekološki disfunkcionalan sustav. Stoga je bilo koja etika koja propušta uzeti ozbiljno međupovezanost svih ʺ izama dominacijeʺ jednostavno promašena.
Projekt MZOS
Projekt MZOS
HRV