Predviđanje pripisivanja i prihvaćanja kolektivne krivnje : uloga ratnog traumatskog iskustva - Penić, Sandra (Array, 2009)
Cilj ovog istraživanja bio je predviđanje pripisivanja i prihvaćanja kolektivne krivnje na temelju nekih sociodemografskih i socijalnopsiholoških varijabli identiteta s obzirom na doživljeno ratno traumatsko iskustvo. U istraživanju je sudjelovalo 411 odraslih sudionika, Hrvata, rođenih između 1968. i 1974. godine. S obzirom na ratnu traumu, sudionici su svrstani u tri skupine: netraumatizirani (212 sudionika koji nisu doživjeli ratnu traumu), žrtve (80 civilnih žrtava rata), te vojnici (119 ispitanika koji su aktivno sudjelovali u ratu). Rezultati su pokazali da među skupinama nema razlike u prosječnom pripisivanju kolektivne krivnje. Nadalje, utvrđeno je da muškarci, osobe s izraženijim etničkim identitetom, te osobe sklonije pripisivanju odgovornosti cijeloj grupi u većem stupnju pripisuju kolektivnu krivnju. Povezanost etničkog identiteta i pripisivanja kolektivne krivnje veća je kod vojnika nego kod ostalih skupina, dok je kod žrtava rata viši stupanj pripisivanja kolektivne krivnje povezan s većim procjenama važnosti vjere u svakodnevnom životu. Nisu utvrđene razlike među skupinama u prihvaćanju kolektivne krivnje: svi ispitanici u niskom stupnju prihvaćaju kolektivnu krivnju. Muškarci, osobe izraženijeg etničkog identiteta te osobe manje sklone pripisivanju odgovornosti cijeloj grupi u manjem stupnju prihvaćaju kolektivnu krivnju.