Posavska krajina/granica od 1718. do 1739. godine - Roksandić, Drago (Array, 2007)
Autor analizira izvore i literature o Posavskoj krajini od 1719. do 1739. godine, između Požarevačkog i Beogradskog mira, kao jednoj od porječnih krajina, i to u razdoblju transformiranja habsburških zemalja u dvorskoapsolutističku Habsburšku Monarhiju. Usredotočujući se na razdoblje kada je Posavska krajina uključivala područja s obje strane rijeke Save, autor je ispitao kako je taj vojnokrajiški sustav funkcionirao, imajući na umu da je on tada bio i vojna ustanova i instrument kontrole međunarodne robne razmjene, kao i sanitarni kordon u nastanku.