Adam Borojević (1825.-1900.), nepoznati spisatelj - Roksandić, Drago (Array, 2007)
Adam Borojević, otac austro-ugarskog feldmaršala Svetozara Borojevića od Bojne, kao umirovljeni vojnokrajiški časnik i predsjednik parohijskog crkvenog odbora Mečenčanske parohije, u okolici Petrinje, pisao je parohijsku spomenicu od 1877. do 1984. godine, koja ga otkriva kao sugestivnog, dosad nepoznatog spisatelja, a njegov spisi legitimira kao dragocjeno povijesno vrelo za vjersku povijest Banovine u razdoblju razvojačenja Vojne krajine i sjedinjenja s Civilnom Hrvatskom. Pored kraćeg članka o Adamu Borojeviću u cijelosti je tiskan prijepis &laquo ; Spomenice mečenčanske parohije&raquo ; .