Verizam Grazie Deledde - Dubravec Labaš, Dubravka (Array, 2007)
Poetska varijanta verizma talijanske nobelovke Grazie Deledde uvelike se razlikuje od teorijskih parametara o tome što bi verističko djelo trebalo predstavljati. Njezini likovi nisu klasični "pobijeđeni" likovi. Prepoznatljivost svojih veristički djela Deledda duguje slikovitim opisima sardinske prirode zbog čega su joj dugo osporavali pripadnost verističkom pravcu u književnosti.