Dvojnost etnološkog diskursa i pozicija etnologija Branimira Bratanića - Tomislav Pletenac (Array, 2005)
Tekst se bavi aktualizacijom etnološkog diskursa prof. BranimiraBratanića unutar suvremenog stanja etnološke spoznaje. Tekstse posebice bavi postkolonijalnim stanjem hrvatske etnologije, njezinim posebnostima vezanim uz položaj koji ima kako prema kulturama koje proučava, tako i prema teoriji koju uvozi. Pokušavase pronaći novo mjesto etnološkog iskaza koji je na ekvidistanciprema oba pola.