Hrvatska etnogeneza: pregled komponentnih etapa i interpretacija (s naglaskom na euroazijske/nomadske sadržaje) - Heršak, Emil; Nikšić, Boris (2007)
U članku se pokušava iznijeti neke parametre vezane uz nomadski element ili moguće naznake nomadskoga elementa u hrvatskoj etnogenezi. Najprije se komentira sam etnogenetski koncept te se sugerira radna definicija etnogeneze, a potom se daje pregled glavnih komponenata za koje se smatra da su odigrale neku ulogu u hrvatskoj etnogenezi. Identificiraju se elementi koji se na neki način mogu smatrati nomadskima ili takvima koji odražavaju utjecaje iz euroazijske stepe te se spominju povijesni izvori koji potvrđuju ili impliciraju nazočnost euroazijskih nomadskih skupina na hrvatskome prostoru, uz naznaku relativne učestalosti arheološkog materijala. Autori se zatim osvrću na poglede prijašnjih i sadašnjih hrvatskih i stranih autora o hrvatskoj etnogenezi, posebice s obzirom na "euroazijsku vezu", te podrobnije predstavljaju iransku teoriju o podrijetlu Hrvata. Na kraju ukratko izlažu najnovije genetičke analize (DNK) suvremene hrvatske populacije.
Projekt MZOS
HRV