Nacija bez subjek(a)ta. Kakva je poststrukturalistička koncepcija nacije? - Božić Blanuša, Zrinka (Array, 2010)
Problem nacionalnog identiteta već je neko vrijeme predmet brojnih studija. Društveni teoretičari i povjesničari uglavnom se slažu o modernosti i konstruiranosti nacije. Međutim, ono što u svojim razmatranjima ne uzimaju u obzir jesu kritike koje su problematizirale status subjekta i onemogućile da se o naciji kao zajednici govori kao o zajedništvu imanentnih pojedinaca. Ovim se radom nastoje ispitati mogućnosti da se o naciji govori i piše, bez posezanja za pojmom subjekta kao njegovom osnovnom konstitutivnom kategorijom