O frazeologiji križevačko-podravskih kajkavskih govora - Menac-Mihalić, Mira (2008)
U okviru rada Katedre za povijest hrvatskoga jezika i hrvatsku dijalektologiju Filozofskoga fakulteta u Zagrebu i rada na projektu Istraživanje hrvatske dijalektne frazeologije Mira Menac-Mihalić prikupila je uz pomoć svojih studenata frazeme u stotinjak hrvatskih punktova. Za knjigu Frazeologija križevačko-podravskih kajkavskih govora Mira Menac-Mihalić i Jela Maresić iz tog su korpusa izdvojile i obradile 3000 frazema iz 8 govora (Bakovčice, Kloštar Podravski, Peteranec, Križevci, Podravske Sesvete, Veliki Raščani, Virje, Vrbovec). Izrađena su četiri rječnika (Rječnik frazema, u kojem su frazemi razvrstani prema ključnoj riječi, Rječnik istoznačnih i bliskoznačnih frazema, Križevačko-podravsko – standardnohrvatski razlikovni rječnik riječi potvrđenih u Rječniku frazema i Standardnohrvatsko – križevačko-podravski razlikovni rječnik riječi potvrđenih u Rječniku frazema). Mira Menac-Mihalić u jednom od uvodnih poglavlja, koje ovdje objavljujemo, obradila je frazeme, njihovu strukturu, ono što se, osim u obrađenoj frazeologiji, nalazi i u drugim sustavima te ono što je karakteristično upravo za istraženu grupu govora te lokalizmi. Skupljanjem frazema u hrvatskim govorima osigurava se da, kao dio hrvatske i opće jezične i kulturne baštine, ne budu zaboravljeni i izgubljeni, a objavljivanjem rezultata istraživanja bogata će građa biti dostupna široj znanstvenoj i kulturnoj javnosti.
Projekt MZOS
Projekt MZOS
HRV