Razvoj i zaštita okoliša u Hrvatskoj u kontekstu ekoloških problema i socijalnoekoloških orijentacija - Cifrić, Ivan (2008)
Analiziraju se rezultati anketnog empirijskog istraživanja na reprezentativnom probabilističkom uzorku od 1202 ispitanika provedenom 2004. godine na području Hrvatske. Istraživana je percepcija društvenog i ekonomskog razvoja i zaštite okoliša na instrumentu od 11 čestica (tvrdnji) kojima je pridodana skala ne/slaganja od pet stupnjeva. Primijenjene su tehnike univarijatne i multivarijatne statistike. Faktorska analiza pod komponentnim modelom izdvojila je tri faktora: « ; Strože kazne u zaštiti okoliša» ; (F1), « ; Prednost ekonomije pred zaštitom okoliša» ; (F2) i « ; Čist okoliš i medijska šutnja» ; (F3). Analizirana je povezanost (bivarijatna korelacija) sa faktorima dobivenim na druga dva instrumenta: « ; socijalnoekološke orijentacije» ; i « ; ekološka zabrinutost» ; . Analiza tih korelacija pokazala je: (1) utvrđena je povezanost između tih faktora (F1, F2 i F3) i triju faktora socijalnoekološkoh orijentacija. Prvom faktoru (F1) relativno su skloniji « ; ekocentrično» ; , drugom (F2) « ; antropocentrično» ; a trećem (F3) « ; tehnocentrično» ; orijentirani ispitanici. ; (2) također je utvrđena povezanost sa faktorima dobivenim na instrumentu « ; ekološka zabrinutost» ; . Ispitanici skloniji prvom (F1) i trećem (F3) faktoru relativno su skloniji mišljenju da su zabrinjavajući « ; novi ekološki problemi» ; , a ispitanici skloni drugom faktoru (F2) podjednako su skloni (faktorima) « ; klasične ekološke probleme» ; i « ; nove ekološke probleme» ; smatrati zabrinjavajućima.
Projekt MZOS
HRV