Raširenost seksualnih smetnji u uzorku Zagrebačkih žena - Štulhofer, Aleksandar (Array, 2005)
Cilj: Ustanoviti raširenost seksualnih smetnji u nekliničkome uzorku žena. Metode: Istraživanje je provedeno na prigodnome uzorku žena u dobi između 20 i 60 godina, s prebivalištem u Zagrebu. Podaci su prikupljeni poštanskom anketom i ponderirani prema dobi. U istraživanju je sudjelovalo 1.150 žena, od kojih je 547 (48%) ispunilo i vratilo upitnik. Rezultati: Ukupno, iskustvo jedne seksualne smetnje ili više njih u zadnjih mjesec dana, imalo je 29, 3% ispitanica. Najraširenije su teškoće s postizanjem orgazma (19, 2%), slijede nedostatak seksualne želje (14, 5%), ponavljaju}; ; ; ; i bolovi vezani uza seksualne aktivnosti (10, 1%) i nedostatak seksualnoga uzbuđenja (9, 9%). Dob bitno utječe na rizik pojavljivanja hipoaktivne želje i inhibirana uzbuđenja. Uzmemo li u obzir životno okruženje i natprosječnu obrazovanost ispitanica, raširenost je ženskih seksualnih smetnji u glavnomu gradu Hrvatske usporediva s onom zabilježenom u SAD-u, s mogućim izuzetkom smetnji vezanih uz bolove tijekom seksualnih aktivnosti. Zaključak: U našem je uzorku narušeno seksualno zdravlje iskustvo gotovo trećine žena, što jasno ukazuje na potrebu uključivanja prevencije i liječenja seksualnih problema u nacionalni sustav zdravstvene zaštite.