Vseživljensko izobraževanje - izobraževanje oseb s posebnimi potrebami - Hrvatić, Neven (2008)
Od demokratičnih sprememb na Hrvaškem (po letu 1991) še vedno potekajo procesi kontinuirane reforme, preobrazbe in izboljšanja ; eden od izzivov sodobne šole je prav prepoznavanje in uspešno integriranje otrok (oseb) s posebnimi potrebami v redni vzgojno-izobraževalni sistem. Na Hrvaškem so predpostavke o integraciji otrok/učencev s posebninimi potrebami v redni vzgojno-izobraževalni sistem zakonsko regulirane že z Zakonom o uzgoji in izobraževanju iz leta 1980, v zadnjih letih tudi s številnimi zakonskimi rešitvami za vse ravni vzgoje in izobraževanja (vrtec, osnovno in srednjo šolo). Priprava, potek in uspeh intergracije otrok s posebnimi potrebami so najbolj odvisni od učiteljev/vzgojiteljev, neposrednih sodelavcev v tem zahtevnem procesu. Integracija predvideva tudi drugačen metodično-didaktičen pristop, diferenciacijo in individualizacijo pouka ter novo vlogo učbenikov.
Projekt MZOS
Projekt MZOS
SLV