"Od Hrvata pak koji su stigli u Dalmaciju odvojio se jedan dio i zavladao Ilirikom i Panonijom". Razmatranja uz DAI c. 30, 75-78 - Gračanin, Hrvoje (Array, 2008)
Autor na temelju navoda iz spisa "O upravljanju Carstvom" (De administrando imperio) bizantskog cara Konstantina VII. Porfirogeneta raspravlja o jednom historiografskom problemu iz hrvatske ranosrednjovjekovne povijesti. Ukratko, radi se o tome jesu li se Hrvati ili, bolje rečeno, temeljna etnička skupina ili skupine koje su presudno sudjelovale u hrvatsko jetnogenezi naselili na južnopanonskom prostoru već u 7. stoljeću ili zapravo uopće ne možemo govoriti o tomu odnosno je li nazočnost hrvatskog etnika u savsko-dravsko-dunavskom međurječju u ranom srednjovjekovlju poglavito plod nedostatno potkrepljivih domišljanja suvremenih istraživača. U radu se nastoji pokazati da doista ne može biti riječi o tako ranoj prisutnosti Hrvata u navedenim oblastima, svakako ne u znantijem broju, već i stoga što je područje hrvatske etnogeneze bilo daleko na jugu, u prijadranskim krajevima.