Sestra Juana ili barok na meksički način - Polić-Bobić, Mirjana (1989)
Rad daje prikaz drugog izdanja knjige Octavia Paza o književno-umjetničkom djelu Č.s. Ivane Agneze od Križa, naslova « Sor Juana Ines de la Cruz o las Trampas de la Fe» . U radu se ukazuje na osobitosti Pazova pristupa životopisu Č.s. Ivane i njegov otklon od kanoniziranih objašnjenja. Autorica predstavlja djelo kao studiju o kulturi i civilizaciji potkraljevstva Nove Španjolske u vrijeme baroka i ističe njegov doprinos proučavanju onodobnog kulturnog konteksta i povijesti ideja. Osobita pozornost posvećuje se novoj Pazovoj klasifikaciji radova meksičke autorice i objašnjenju iste. Sve glavne postavke u Pazovoj knjizi u ovom prikazu potkrijepljene su navodima njegova teksta u prijevodu.
HRV