"Republika ljubavi": postojanje, postajanje, pripadanje - Polić-Jurković, Vanja (Array, 2008)
U članku se analizira do koje mjere roman "Republika ljubavi" kanadske autorice Carol Shields pripada žanru ljubavnog romana, žanru u koji se sam eksplicitno svrstava. Fokus analize bit će na onim obilježjima koja predstavljaju otklon od žanra ljubavnog romana, kao što su mit o sirenama, detaljni opisi krajolika (Winnipeg), psihološko profiliranje likova te ustrajavanje na pitanju njihova identiteta (osobnog i geoidentieta). Cilj je članka pokazati kako sva navedena obilježja u konačnici služe da bi naglasila čvrstu povezanost tog romana s žanrom ljubavnog romana, iako se na prvi pogled čini da ga od tog žanra odvajaju.