Izlazne ankete: iskustva u svijetu i Hrvatskoj - Lamza Posavec, Vesna (Array, 2008)
Rad je podijeljen u dva osnovna dijela. U prvome je kratki prikaz razvoja izlaznih anketa u svijetu te opis uobičajenih metodologijskih pristupa i prognostičke valjanosti takvih istraživanja. U drugome je analizirana valjanost izlaznih anketa u Hrvatskoj te vrednovana sa stajališta statističke predikcije izbornih rezultata i predviđanja političkog ishoda izbora. Zaključeno je da su rezultati dosad provedenih izlaznih anketa, iako u statističkom smislu relativno zadovoljavajući, uglavnom sadržavali određene pristranosti koje su, u tijesnim izbornim utrkama, rezultirale pogrešnim predviđanjem redoslijeda vodećih izbornih takmaca. Uz to, u svim istraživanjima obuhvaćenima izbornim situacijama anketni su podaci u javnoj prezentaciji neodgovarajuće interpretirani, jer u projekcijama izbornih rezultata nisu uzete u obzir bitne metodologijske okolnosti koje su mogle utjecati na njihovu prognostičku vrijednost.